27.05.2010
Oversvømmelse – gummistøvler eller waders?

oversvoemmelse-gummistoevler-eller-waders

Vi hører næsten dagligt om klimaforandringer og oversvømmelser af arealer – næsten så meget at vi vender det ”døve” øre til. Det er dog klart, at vi alle bør handle og selvfølgelig handle fornuftigt. Så kan man jo både som rådgiver og bygherre gruble over den fornuftige metode, vi har jo alle observeret at prognoserne har det med at være ustabile eller skal vi hellere sige stigende.

Kystdirektoratet har sat fokus på oversvømmelserne fra havene og udarbejdet manualer til analyse af de samfundsmæssige økonomiske konsekvenser. For at leve op til kravene i oversvømmelsesdirektivet skal der muligvis laves en tilsvarende manual for oversvømmelser fra å og sø forårsaget af overfladeafstømningen fra land og by.

Oversvømmelserne giver skader på byrum og ændrer betingelserne i naturen, dette er uanset om oversvømmelserne er forårsaget af manglende kapacitet i afløbssystemet eller for høj vandstand i å, sø eller hav. Derfor sætter vi på temadagen fokus på projekter, hvor byplanlæggere, trafikplanlægger, myndighederne og forsyningerne sammen har fundet spændende løsninger på fremtidens udfordringer, som både er planlagt og udført. Vi vil høre om ”nødvendige” virkemidler, som har fået samarbejdet til at fungere.

Der har længe eksisterende et national praksis for dimensionering af vores afløbssystemer, vil det være realistisk at få en ”national” praksis for håndtering af oversvømmelser. På temadagen vil vi få en appetitvækker til et forestående arbejde for udarbejdelse af denne praksis.

Sidst men ikke mindst vil vi sætte fokus på om samfundet kan forvente at veje, private haver og byrum ikke er oversvømmede under regn. Er det muligt at ændre holdningen i samfundet, så vi helt naturligt griber gummistøvlerne eller wadersene afhængig alt afhængig af vejrudsigten?

Vi byder alle velkommen til en spændende dag i Nyborg selvfølgelig godt beskyttet mod regn af hotellets klimaskærm.

Dagens program

  • 09:30

    Kaffe/te og rundstykker

  • 10:00

    Velkomst og indledning
    Lene Bassø, EVA-udvalget

  • 10:10

    Kystbeskyttelse
    John Jensen, Kystinspektoratet
    Manual for udarbejdelse af bestemmelser knyttet til den samfundsøkonomiske analyse samt oversvømmelsesdirektivet udarbejdet af kystdirektoretet.

    Hvorledes er påvirkningerne på afløbssystemet indarbejdet i analysen?

    Fremtidige klimaændringer forudses, at medføre større pres på landets kyster med behov for forstærkning af eksisterende kystbeskyttelse samt nyanlæg af kystbeskyttelse på andre strækninger.

    Det forudses, at risikobegrebet i stadigt højere grad vil komme til at spille en rolle i dimensionering af kystbeskyttelsen samt beslutning om og prioritering af kystbeskyttelsesindsatsen.

    SE PRÆSENTATIONEN
  • 10:30

    Grundvand konsekvens ved nedsivning, øget nedbør og højere grundvandsstand
    René K. Juhler, GEUS
    Flere forsyninger arbejder målrettet med separering og nedsivning af regnvand og spildevand både i byområder og på landet. Kan vi beholde vores rene grundvand trods denne nedsivning.

    Nedsivning af spildevand i det åben land er godt i gang, men kender vi konsekvensen på den lange bane?

    SE PRÆSENTATIONEN
  • 11:00

    Pause
  • 11:15

    Fra tværfagligt samarbejde til klimastrateg
    Andres Abildgaard, Fredericia Spildevand og NN, Planafdelingen
    I Fredericia har planafdelingen, miljøafdelingen og forsyningen i samarbejde udarbejdet et bæredygtigt koncept til at håndtere regnvandet ved Monsterregn. Det tværfaglige samarbejde har taget en ny drejning

    SE PRÆSENTATIONEN
  • 11:45

    Håndtering af regngenererede oversvømmelser - national praksis?
    Carsten Jakobsen, Krüger A/S, Formand for Spildevandskomiteens Regnudvalg
    Regnudvalget ser et behov for en anbefaling vedrørende indsats imod regngenererede oversvømmelser i byområder. Dette vil være en naturlig opfølgning af skrift nr. 27.

    Regnudvalget er i gang med et forarbejde, der skal godtgøre, om der skal udarbejdes en anbefaling på basis at allerede udviklede redskaber, udført arbejde, indhentede erfaringer og den nyeste viden. Dette kan være et redskab for de involverede myndigheder og forsyninger til at planlægge og udføre foranstaltninger til at reducere skadesvirkninger af fremtidige oversvømmelser.

    SE PRÆSENTATIONEN
  • 12:10

    Frokost

  • 13:15

    Håndtering af store mængder regnvand i bymiljøer'
    Jan Jeppesen, Alectia
    Kan vi håndtere de store regnvandsmængder på andre måder end at bygge stadig større rør og magasineringsvolumener.
    Er der praktisk erfaring med at nedsive fra større områder. Hvor store bynære områder er i realiteten egnet til nedsivning. Kan vi nedsive i fremtiden, hvor grundvandsstanden formodentlig øges.

    SE PRÆSENTATIONEN
  • 13:40

    Regnvand er ikke det rene vand
    Professor Emeritus Thorkild Hvitved-Jacobsen, Aalborg Universitet
    Life-treasure projekterne gennemført i Silkeborg, Odense og Århus er netop afrapporteret. På temadagen vil der sætte fokus på resultatet af projektet Brøndrapportering ?

    SE PRÆSENTATIONEN
  • 14:05

    Pause
  • 14:25

    Et kig ind i fremtiden. Cool it eller gummistøvler
    Anne Marie Dahl, Futuria
    Kan vi blive ved med at stille krav til at haver, veje og andre byrum ikke er oversvømmede under kraftige regnhændelser. Rundt omkring os anvendes trafik-tunneler helt naturligt til transport og magasineringssystem under regnhændelser. Fremtidsforsker Anne Marie Dahl vil sætte fokus på mulighederne for at holdningsbearbejde samfundet. Og er det overhovedet en mega-trend i fremtiden at gribe gummistøvlerne under regn eller vil hellere overdække veje og cykelstier for altid at sikre tørre transportkorridorer.

    SE PRÆSENTATIONEN
  • 15:15

    Afsluttende bemærkninger
    Lene Bassø, EVA-udvalget

  • 15:30

    Tak for denne gang og kom godt hjem

Torsdag den 27. maj 2010
9:30-15:30
Hotel Nyborg Strand
Østerøvej 2, 5800 Nyborg