02.02.2017
Fremtidens afløbssystem

fremtidens-afloebssystem

Afløbssystem skal holde en menneskealder. Derfor skal det både klare de nuværende men også de fremtidige krav. Hvordan kan det fremtidige afløbssystem så se ud? Hvilke systemer bliver valgt i dag og hvorfor vælges forskellige løsninger?

 

Vores valg af strategi for renovering af afløbssystemet er en stor beslutning. Valget har store konsekvenser for både den private borger, for virksomheder, for byer som helhed og ikke mindst for miljøet. Det system vi renoverer, skal holde i en menneskealder, derfor er det ikke en beslutning, der er sådan lige at lave om på, når den engang er truffet. Hvad er så den rigtige beslutning? Det er der ikke enighed om, derfor er der valgt forskellige løsninger i de forskellige forsyningsområder.

Vi vil på EVA temadagen tage dette vigtige emne op. Vi ser på både de forskellige muligheder for fremtidens afløbssystem samt erfaringer, værktøjer og fremgangsmåder til at nå frem til den helt rigtige løsning. Er det fælleskloak med skybrudssikring på terræn? Er det spildevandssystem med nedsivning? Er det semiseparering af vejvand? Kan et drænsystem være en del af løsningen?

Dagens program

  • 09:30

    Kaffe/te og rundstykker

  • 10:00

    Velkomst og indledning
    Kjartan Gunnarsson Ravn, EVA udvalget
    Introduktion til dagens emne

    SE PRÆSENTATIONEN
  • 10:05

    3VAND – værktøj til forvaltning af aktiver
    Jesper Hall, NIRAS
    Århus Vand har sammen med Envidan og Niras udviklet et værktøj til forvaltning af aktiver. Målet er et værktøj, der ud fra både tekniske, ’politiske’ og økonomiske parametre kan skabe et beslutningsgrundlag for forsyningens forvaltning af aktiver (asset management) – i første omgang ledningsanlæg på vand og spildevand ud fra tekniske, politiske og økonomiske parametre

    SE PRÆSENTATIONEN
  • 10:30

    Recipient og afløbssystemer – et umage par
    Mads Uggerby, Envidan
    Recipienten og afløbssystemer hænger som oftest uløseligt sammen. Et nyt studie har afdækket risikoen for samtidighed mellem høj vandføring/vandstand i vandløb og kraftig nedbør på baggrund af statistiske analyser af lange tidsserier i kombination med modelsimuleringer – altså risikoen for worst case! Studiet kan bl.a. indgå i fastsættelse af vilkår i indvindings – og udledningstilladelser. Vilkårene er hovedemnet i en aktuel ansøgning om et VUDP projekt. Får forsyningerne automatsvar på vilkår ifb. ansøgning om udledningstilladelser, eller er de afstemt efter hvad recipienten rent faktisk kan håndtere og samtidigt holde en god økologisk tilstand? Kan der udvikles en evidensbaseret metode til fastsættelse af vilkår i indvinding- og udledningstilladelser?

    SE PRÆSENTATIONEN
  • 11:00

    Kort pause

  • 11:15

    Udtræden for regnvand i Bredballe
    Morten Smith, Vejle Kommune
    Vejle Kommune og Vejle Spildevand har et flerårigt projekt i gang i Bredballe, hvor beboerne får mulighed for at udtræde for regnvand. Det er en proces der kræver et forarbejde, hvor rammerne for hvornår en borger kan udtræde klarlægges. Det kræver også tid til kundebesøg og en klar kommunikation. Hvordan er erfaringerne fra Vejle?

    SE PRÆSENTATIONEN
  • 11:40

    Årsmøde
    Mads Uggerby, Formand for EVA udvalget

  • 12:15

    Frokost
  • 13:15

    Den brede vinkel
    Elliot Gill, ch2m, United Kingdom
    Det er ikke kun i Danmark vi tænker over hvordan fremtidens afløbssystem skal se ud. Hvordan gør man i det store udland?

    SE PRÆSENTATIONEN
  • 14:00

    Kaffepause
  • 14:15

    Rensning af ”tynd” spildevand lokalt
    Henrik Sjøstedt og Mathias Nørlem Lassen, Krüger
    Kan fællessystemet suppleres med skalerbar lokal rensning af overløbsvand? Hvilke muligheder har vi i dag, hvad bliver der forsket i og hvilke muligheder kan det åbne?

    SE PRÆSENTATIONEN
  • 14:45

    Hvordan vælger Vandcenter Syd den bedste løsning?
    Per Hallager, Vandcenter Syd
    Et indlæg som indeholder både et indblik i Vandcenter Syd’s fremgangsmåde ved valg af løsninger.

    SE PRÆSENTATIONEN
  • Fortsat

    Et eksempel på en spændende løsning i Skibhuskvarteret – kan dræn være en del af løsningen?
    Martin Westerboe Sørensen
    Et konkret eksempel på projekt omkring Skibhuskvarteret. Her står grundvandet højt, så hvad gør man lige? Hvordan kan dræn indgå i løsningen?

    SE PRÆSENTATIONEN
  • 15:15

    Afrunding og afsluttende bemærkninger
    Kjartan Gunnarsson Ravn

  • 15:30

    Tak for denne gang og kom godt hjem

Torsdag den 2. februar 2017
9:30-15:30
Hotel Nyborg Strand
Østerøvej 2, 5800 Nyborg

Ta' en kollega fra din kommune med gratis!

Vi har også et godt tilbud her i starten af året. Vi vil gerne lokke flere fra kommunernes spildevandsområde med til EVA mødet. Derfor, hvis du sidder i en forsyningsvirksomhed, kan du invitere en fra din kommune med til 0 kr!

Hvis du tager en kollega med, skal navn og e-mail på kollega sendes til vores koordinator Sylvie Chambelland på syc@ida.dk senest d. 30/1.