26.05.2011
Det teknologiske afløbssystem – har vi brug for hjælpemidler?

Det-teknologiske-afloebssystem

Afløbssystemet blev etableret med det formål at transportere humane affaldsstoffer væk fra ”byens” midte, så smitterisikoen og lugte blev reduceret til glæde for alle byens borgere. Gad vide om byens borgere havde samme serviceniveau - rig som fattig.

 

Det eksisterende afløbssystem i de fleste bymidter er grundet den lange historie ofte dimensioneret ud fra helt andre krav end dem vi i branchen i dag opfatter som ”Dansk normal praksis”. Vi er altså i en situation, hvor afløbssystemet sættes under stigende pres fra f.eks. klima, vandmiljø og serviceniveau samtidig med at ”kundens” forventninger stiger.

Kundens forventning til afløbssystemet er ændret fra blot at få fjernet generne (lugt og sygdom) i bymidten til en forventning om tørre kældre, farbare veje til jobbet, rekreative blå/grønne kiler nær hjemmet og ikke mindst en bynær badeanstalt. Disse krav skal afløbssystemet og renseanlægget opfylde samtidig med at finansministeren forventer en økonomisk slankekur i branchen. Afløbsbranchen flyder med økonomiske ord som f.eks. Asset management, omkostningseffektive løsninger og økonomisk optimering.

På nogle af de tidligere temadage har vi haft fokus på at reducere vandmængderne til afløbssystemet ved f.eks. lokal håndtering af regnvand som en af måderne at sikre opfyldelse af de stigende krav. En lav-teknologisk og temmelig driftsikker metode for forsyningen, men ikke altid en mulig løsning.

På temadagen i maj vil vi sætte fokus på nogle af de teknologiske metoder/værktøjer til håndtering af de stigende krav, Vi vil byde velkommen til en dag, hvor de hydrauliske modeller skal danse tango med spjæld, pumper og renseanlæg under kyndig vejledning fra lokale vejrradarer.

Eva-udvalget byder velkommen til Hotel Nyborg Strand, hvor vi ser en god mulighed for at modelnørden og driftslederen kan få en god dialog om mulighederne for fremtiden i spildevandsbranchen. Så velkommen til en temadag, som forhåbentlig kan have interesse for både myndighed, planlægger og drift.

Dagens program

  • 09:30

    Kaffe/te og rundstykker

  • 10:00

    Velkomst og indledning
    Ulrik Højbjerre, EVA-udvalget

  • 10:10

    Samstyringsprojektet i Aarhus
    Lene Bassø, Aarhus Vand A/S
    Samstyring af afløbssystem og renseanlæg opbygges på to niveauer, henholdsvis et simpelt niveau (regelbaseret styring) og et avanceret niveau (model-prediktiv styring). Den regelbaserede styring baseres på styringsstrategier, som er fastlagt ud fra typiske nedbørsmønstre. I den avancerede styring indhentes online nedbørsinformation fra kommunens vejrradar, og ud fra disse kan der laves en prognose samt online modelberegninger for oplandet

    SE PRÆSENTATIONEN
  • 10:35

    Modeling ”State of the future”
    Professor, PH.D. Henrik Madsen - DTU Informatics - IMM/DTU
    Har vi de modelværktøjer vi skal bruge til at styre og prediktere efter eller er vores modelkoncept bygget op efter de forkerte principper hvor usikkerheder mm ikke kan indregnes.

    SE PRÆSENTATIONEN
  • 11:00

    Pause
  • 11:15

    Radaranvendelse
    Michael Rasmussen, AAU
    Vi har snakket meget om vejrradar de seneste par år. Flere skyder op i de danske byer. Men hvad bruges de til? Hvilke muligheder er der set i forhold til styring, forvarsling af afløbssystemet.

    SE PRÆSENTATIONEN
  • 11:40

    METSAM – MiljøEffektiv Teknologi til SAMstyring af afløbsysstemer og renseanlæg.
    Tina Kunnerup, Krüger A/S
    Formålet er at udvikle, demonstrere og evaluere en omkostningseffektiv realtidsstyringsteknologi i fuld skala, der optimerer eksisterende spildevandssystemer i forhold til klimatilpasning, vandmiljø og serviceniveau. Prognoser til at forudsige afstrømning i forbindelse med regn og anvendelsen heraf til styringsindgreb i såvel afløbssystem som på renseanlæg, bliver udviklet, testet, implementeret og evalueret. Den manglende brik er realtidsstyringsteknologien til afløbssystemer og koblingen mellem de eksisterende styringsteknologier samt visualiseringen af det integrerede realtidsstyringssystem.

    SE PRÆSENTATIONEN
  • 12:05

    Frokost

  • 13:15

    Prepared
    Anders Lynggaard, DHI A/S
    Storm- and Wastewater Informatics er et dansk udviklingsprojekt, som forsøger at få forudsigelser, styringer af nuværende og kommende situationer i afløbssystemet til at gå op i en højere enhed.

    SE PRÆSENTATIONEN
  • 14:05

    Pause
  • 14:30

    Hvor intelligente er de i udlandet?
    Lasse Nielsen, Niras
    Håndtering af et stort drikke- og spildevandsprojekt for et nationalt forsyningsselskab i Mellemøsten. Formålet med spildevandsdelen er at formindske lugtgener og hindre opstuvning fra et kloaksystem, som er overbelastet som følge af en kraftig befolkningstilvækst gennem de senere år. Et af de centrale værktøjer i den sammenhæng er en regelbaseret styring ud fra et globalt perspektiv omkring kloaksystemets øjeblikkelige tilstand via online-sensor for måling af flow, niveau og vandkvalitet som input for real-tids modellering af kloaksystemet. Et andet vigtigt input for real-tids styringen er online vandforbrugsdata samt prognosebaserede forbrugsdata for de kommende timer og dage, således at real-tidsmodellen indeholder den aktuelle belastning af kloaksystemet.

  • 15:15

    Afsluttende bemærkninger
    Ulrik Højbjerre, EVA-udvalget

  • 15:30

    Tak for denne gang og kom godt hjem

Torsdag den 26. maj 2011
9:30-15:30
Hotel Nyborg Strand
Østerøvej 2, 5800 Nyborg