15.09.2016
Centralisering af spildevandsrensningen – hvorfor er det en dårlig idé?

Centralisering-af-spildevandsrensningen

I Danmark er der en centraliseringsbølge i gang. Mange forsyninger har i en årrække været underlagt skrappe krav til besparelser på driftsomkostningerne, og dette har givetvis været en væsentlig drivkraft i centraliseringsbølgen.

 

I mange forsyninger er der udarbejdet strukturanalyser, som danner udgangspunkt for vurdering af, om det er en driftsøkonomisk fordel at centralisere spildevandsrensningen. Flere forsyninger har allerede gennemført centraliseringsplanerne, og endnu flere er i gang. Der anlægges lange transportledninger, etableres pumpestationer i stort omfang og bygges store renseanlæg med udledning til fjorde og hav; for det giver de mest lempelige udlederkrav.

Er der tale om, at vi er i gang med en bæredygtig udvikling? På den kommende temadag stiller vi spørgsmålene:

Er centralisering en god ide

  • ud fra et økonomisk synspunkt?
  • et teknisk synspunkt: Får vi bedre rensning?
  • for vandmiljøet - set fra vandløbet eller søen, som ikke mere modtager renset spildevand?
  • for bedre genanvendelse af slammet?
  • for energiregnskabet/klimabelastningen?
  • for eksporten af avanceret renseteknologi?

Og hvilke udfordringer får vi med driften af de nye anlæg? De lange transporter af spildevand, håndtering af slam over store afstande, forsyningssikkerheden på de store renseanlæg og betydningen for beskæftigelsen i lokalsamfundet.

Målet med dagen er at bidrage til at finde svarene på nogle af spørgsmålene, at sætte spørgsmålstegn ved vedtagne sandheder og at sætte bæredygtighed højere op på dagsordenen.

Temadagen afholdes i Vejle, og vi skal høre om sluseprojektet, som er et led i at gøre Vejle robust over for klimaforandringerne. Vi afslutter temadagen med at besigtige slusen, som ligger tæt ved konferencecentret, og som skal sikre Vejle Midtby mod oversvømmelser.

Vejle er den eneste by i Skandinavien, der deltager blandt 100 resiliente byer, som The Rockefeller Foundation står bag

Dagens program

  • 09:30

    Kaffe/te og rundstykker

  • 10:00

    Velkomst og indledning
    Ulla Boje Jensen, EVA-udvalget
    Med udgangspunkt i en strukturanalyse, der er gennemført for 11 forsyninger i Nordsjælland ses på baggrund og forudsætninger for analysens konklusioner. Analysen kommer frem til, at det nuværende antal renseanlæg bør reduceres markant. Omkostningerne hertil er mellem 1.700 og 2.000 mio. kr. Er det en klog investering, når vi ser 50-70 år frem i tiden?

    Hvis vi centraliserer spildevandsrensningen kan vi så stadig bringe slammet ud på landbrugsjord, og er det i det hele taget en god idé?

    SE PRÆSENTATIONEN
  • 10:30

    Rent vand – nemt og simpelt!
    Søren Nøhr Bak, GRUNDFOS BioBooster A/S
    Moderne teknologi muliggør i dag, at spildevand stabilt kan renses decentralt således at vandet vil kunne udnyttes lokalt til sikring af vandføring i recipienter, genbrug som teknisk vand, og generelt nyttiggørelse i området. Grundfos BioBooster har gennem de sidste par år bl.a. leveret anlæg til mejeriindustrien, som demonstrerer, at det både er økonomisk fordelagtigt, miljømæssigt hensigtsmæssigt og teknisk muligt, at etablere og drive decentrale løsninger i Norden.

    SE PRÆSENTATIONEN
  • 11:00

    Udfordringer ved lange transportledninger til spildevand
    Jes Vollertsen, Aalborg Universitet
    Centralisering af renseanlæg betyder, at spildevand skal transporteres over stadig længere afstande. Når spildevand pumpes bliver det iltfrit, og der dannes svovlbrinte og andre ildelugtende stoffer. Da svovlbrinte både er giftigt, korrosivt, og ildelugtende, skal svovlbrinteproblemet håndteres så gener minimeres. Dette gøres mest kost-effektivt i planlægningsfasen, hvor man bør designe afløbssystemet med svovlbrintehåndtering in mente. Desværre sker det som oftest ikke, eller det sker på en uhensigtsmæssig måde, hvilket kan føre til, at besparelser ved centralisering ædes op af driftsomkostninger til svovlbrintebekæmpelse. Indlægget præsenterer problemstillingen og diskuterer, hvordan man typisk gør i dag, samt hvad man kunne gøre, hvis svovlbrintehåndtering tænkes ind fra starten af.

    SE PRÆSENTATIONEN
  • 11:30

    Hvad med slammet? Biogødning er meget mere end fosfor
    Sune Aagot Sckerl, BGORJ/HedeDanmark
    Brancheforeningen for Genanvendelse af Organiske Ressourcer til Jordbrugsformål, BGORJ, arbejder for øget anvendelse af biogødning (slam) i jordbruget. I oplægget kommer Sune blandt andet ind på, at biogødning er meget mere end fosfor, og hvorfor kulstof i jord er så vigtigt. Han stiller også spørgsmålet: Biogødning versus struvit, fup eller fakta?

    SE PRÆSENTATIONEN
  • 12:00

    Frokost

  • 13:00

    Centralisering - hvad med recipienten?
    Inge Halkjær Jensen, Aarhus Vand
    Aarhus Vand er langt fremme i processen med centralisering af rensestrukturen. Miljømyndigheden har stillet krav om, at en del af det rensede spildevand skal ledes tilbage til en lille recipient for at sikre vandføringen i åen. Vi stiller spørgsmålet: Med den viden de har i dag om centraliseringen, ville de gøre det igen?

    SE PRÆSENTATIONEN
  • 13:30

    Sortering ved kilden. Et globalt perspektiv på spildevandshåndtering
    Tove Larsen, Eawag, Schweiz
    Ved Eawag i Schweiz forskes der i bæredygtig spildevandsrensning - også i et globalt perspektiv. Der udvikles løsninger på spildevandshåndteringen ud fra en målsætning om, at spildevandsfraktionerne ikke skal blandes sammen, og der skal benyttes så korte transportveje som muligt. Målet er at minimere emissionerne til vandmiljøet og atmosfæren, samtidigt med at ressource-husholdningen (vand, energi, etc.) optimeres.

    SE PRÆSENTATIONEN
  • 14:00

    Slusen ved Vejle, et medfinansierings klimaprojekt
    Claus Weng, Vejle Kommune
    Vejle Kommune og Vejle Spildevand A/S har indgået et samarbejde om et medfinansierings klimaprojekt som har til formål at sikre at Vejle Spildevand A/S kan overholde deres serviceniveau og at Vejle Kommune bedre kan sikre de mest sårbare områder af Vejle Midtby mod stormflod og store vandmængder i Grejs Å for eksempel ved ekstreme regnhændelser og sneafsmeltning.
    Projektet består af et kombineret sluse- og pumpeanlæg i Vejle Midtby, samt et fordelingsbygværk længere opstrøms i å-systemet. De fysiske anlæg er etableret og indkøringsfasen er i gang og forventes at tage resten af året.
    Sluse- og pumpeanlægget er placeret i Vejle Midtby og byrådet har besluttet at der skal laves et byrum oven på anlægget. Byrummet er ved at blive etableret. Sluse- og pumpeanlægget får derved en indpakning og en funktion ud over det rent funktionelle, og et udtryk som passer arkitektonisk til by-omgivelserne.
    Der bliver bygget en avanceret styring op, som skal optimere brugen af anlægget. Det sker under projektet SMARTVAND med deltagelse af DHI, Aalborg Universitet, Vejle Spildevand A/S og Vejle Kommune. Styring bruger regnradardata, vandstandsmålinger i oplandet, now-cast og model-simuleringer. Systemet er under opbygning og der foretages test og indkøring resten af året.

    SE PRÆSENTATIONEN
  • 14:40

    Besigtigelse af slusen og efterfølgende besøg ved fordelerbygværke
    Kjartan Gunnarsson Ravn, Vejle Spildevand
    Vi følges ad ned til slusen og satser på, at der bliver mulighed for at starte pumperne. Bagefter går vi til fordelerbygværket hvis tiden er til det, og følges ad tilbage til konferencecentret.

    SE PRÆSENTATIONEN
  • 15:20

    Tilbage ved Konferencecentret, afrunding og afsluttende bemærkninger
    Ulla Boje Jensen, EVA-udvalget

  • 15:30

    Tak for denne gang og kom godt hjem

Torsdag den 15. september 2016
9:30-15:30
BESTWESTERN, TORVEhallerne
Fiskergade 2-8, 7100 Vejle