11.03.2013 & 13.03.2013
Ude af øje, ude af sind, ude af kontrol – er det sådan vores afløbssystemer skal fungere?

kontrol-afloebssystemer

Afløbssystemer og renseanlæg ligger under pres fra øgede vandmænger, skrappere krav til beskyttelse af miljøet og befolkningens berettigede krav om sundhed. Der ligger et meget stort potentiale i at optimere driften af afløbssystemer og renseanlæg på baggrund af kendskab til den aktuelle tilstand i hele systemet sammen med en prognose for den fremtidige tilstand. Der styres i dag på renseanlæg – men kun ganske få steder ses integreret styring af afløbssystemer og renseanlæg. mere ekstreme nedbørshændelser.

 

Formålet med SWI eller ”Storm and Wastewater Informatics” projektet (hjemmeside: SWI.env.dtu.dk) er at vække samspillet mellem afløbssystemer og renseanlæg til live – således at forsyningsvirksomheder i realtid har en status og prognoser for systemet. Den aktuelle drift vil ikke længere være et passivt svar på de aktuelle forhold – men en drift baseret på informerede og bevidste valg.

SWI er et strategisk forskningsprojekt med tilknyttet seks ph.d.-studerende og 7,5 års postdoc , der betaler sig. Med et år af projektets løbetid tilbage medfører ny viden allerede nu, at udvalgte forsyninger integrerer modelleringen af deres afløbssystem og renseanlæg og styrer aflastningerne ved hjælp af radarbaserede nedbørsprognoser.

SWI Resultater i praksis - Implementering af DORA og Vejrradar

Udviklingen har vist, at mange af SWI-projektets resultater er direkte anvendelige hos forsyningerne, der med de nye værktøjer kan optimere systemerne i bestræbelserne på at reducere overløbsmængder samt imødegå klimaforandringer, effektiviseringskrav og højere serviceniveau. I den praktiske verden er en række resultater fra SWI allerede indbygget i de løsninger, som de private aktører tilbyder danske spildevandsforsyninger:

  • Aarhus Vand gennemfører sammen med DHI og Krüger et projekt med henblik på at samstyre afløbsystem og renseanlæg samt etablere et varslingssystem. Målet er blandt andet at opnå færre- og styrede aflastninger, udnytte magasineringsvolumener og undgå oversvømmede kældre samt minimere driftsudgifter.
  • I København er Udviklingssamarbejdet (Spildevandscenter Avedøre, Lynetten og KE) sammen med Krüger i gang med at installere og demonstrere et styresystem i fuldskala: METSAM

SWI ledes af DTU Miljø og finansieres dels af Det Strategiske Forskningsråd (Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling), dels af de deltagende forskningsinstitutioner (DTU), Aalborg Universitet, DMI, DHI) samt Krüger, PH Consult og de fire forsyninger: Spildevandscenter Avedøre, Lynettefællesskabet, Københavns Energi (KE) og Aarhus Vand. Projektet startede i 2008 og løber indtil december 2013. Der er tilknyttet seks ph.d.-studernde og 7,5 års postdoc. (Mere detaljeret beskrivelse om de enkelte Ph.d.er kan læses i nyhedsbrevet på swi.env.dtu.dk)

På temadagen vil forskere, Ph.d.studerende og postdocs fortælle om resultater fra deres forskning.

Dagens program

  • 09:00

    Kaffe/te og rundstykker

  • 09:30

    Velkomst og indledning
    Kasper Juel Berg, Eva-udvalget

  • 09:40

    Hvad er SWI
    Peter Steen Mikkelsen, Lektor - DTU
    Præsentation af det ambitiøse forskningsprojekt Storm- and Waste water Informatics SWI.

     

    SE PRÆSENTATIONEN
  • 10:00

    Recipient og Sundhed
    NN, Ph.d. - DTU
    Adressering af sundhedsproblematikken i forbindelse med overløb og oversvømmelser. Herunder en kvantitativ mikrobiel risikoanalyse for recipienterne.

    SE PRÆSENTATIONEN
  • 10:25

    Pause

  • 10:40

    Radar
    Jesper Ellerbæk Nielsen, Ph.d. - AAU
    Malte Skovby Ahm, Ph.d. - AAU
    Michael Rasmussen, Lektor - AAU
    Hvor langt er vi med Radar i Danmark?
    Kombinering af nedbørsmålinger fra C- og X-båndsradarer.
    Præcisering af nedbørsprognoser
    Integreret kalibrering af vejrradar og afløbsmodel – kombination af information fra regnmålere, in situ-sensorer i afløbssystemet samt regnens temporale og spatiale variabilitet
    Forbedring af radardata til afløbsteknisk modellering i forhold til analyser og realtidsstyring.

    SE PRÆSENTATIONEN

    SE PRÆSENTATIONEN

    SE PRÆSENTATIONEN

  • 12:00

    Frokost

  • 13:15

    Modellering af afløbssystemer, Usikkerheder, stokastiske modeller ecipient og Sundhed
    Morten Borup, Ph.d. - DTU
    Roland Löwe, Ph.d. - DTU
    Peter Steen Mikkelsen, Lektor - DTU
    Udvikling af metoder til at assimilere målinger fra afløbssystemet i fysisk baserede modeller som Mike Urban samt at undersøge, hvorledes de assimilerede målinger påvirkes af diverse fejlkilder.
    Stokastisk forecasts af regnvandsmængder i forbindelse med afløbsmodellering, herunder real time control. Dette gøres med Greybox modellering. ræsentation af det ambitiøse forskningsprojekt Storm- and Waste water Informatics SWI.

    SE PRÆSENTATIONEN

    SE PRÆSENTATIONEN

    SE PRÆSENTATIONEN

    SE PRÆSENTATIONEN

    SE PRÆSENTATIONEN
  • 14:30

    Pause

  • 15:00

    Renseanlæg
    Elham Ramin Ph.d. – DTU
    Anitha K. Sharma, posdoc - DTU
    Hvordan opfører efterklaringstankene under øgede hydraulisk belastning og udvikling af simple modeller som kan anvendes til styring af efterklaringstankene under regn.

    SE PRÆSENTATIONEN

    SE PRÆSENTATIONEN

    Hvilke metoder findes der for at forøge den hydrauliske kapacitet af renseanlæg under regn og praktiske erfaringer fra Spildevandscenter Avedøre ræsentation af det ambitiøse forskningsprojekt Storm- and Waste water Informatics SWI.

  • 15:30

    Modellerings perspektiv
    Morten Grum, Krüger
    Fremtiden for modellering på afløbssystemer.

    SE PRÆSENTATIONEN
  • 16:00

    Afsluttende bemærkninger
    Kasper Juel Berg, EVA-udvalget

  • 16:10

    Tak for denne gang og kom godt hjem

Torsdag den 11. marts 2013
9:00-16:10
Danmarks Tekniske Universitet (DTU)
Torsdag den 13. marts 2013
9:00-16:10
Aalborg Universitet (AAU)