03.11.2022
Overløb – Har vi styr på dem?

Overløb_3

Overløb og udledning af urenset spildevand til vandmiljøet er et område med stor offentlig og faglig fokus.

 

Når medierne bringer historier om udledning af urenset spildevand i forbindelse med kraftig sommernedbør, er det som oftest noget, som vækker offentlig debat, undren og forargelse. Men overløb og regnbetingede udledninger er et grundlæggende designprincip, som har til formål at sikre funktionen af mange af de afløbssystemer, vi anvender i dag. I den Danske Vandbranche er der et stort fokus på, hvordan robustheden og kapaciteten af vores afløbssystemer kan opretholdes i det fremtidige nedbørsklima, og ikke mindst hvordan dette kan gøres i en balanceret afvejning med den miljømæssige belastning af vores vandmiljø.

Til denne EVA temadag stiller vi skarpt på de ca. 4.500 overløbsbygværker, vi har i Danmark. Gennem dagens oplæg vil vi forsøge at gøre en status for, om vi har styr på dem, og hvordan vi i fremtiden skal håndtere overløb og regnbetingede udledninger. Temadagen vil fokusere på, hvordan vi opnår den viden om overløbsbygværkernes funktion og miljømæssige belastning, som er nødvendig for at prioritere indsatsen for at reducere overløb fra vores fællessystemer til vores vandmiljø.

Dagens program

  • 09:30

    Kaffe/te og rundstykker

  • 10:00

    Velkomst og indledning
    Jesper Ellerbæk Nielsen, EVA udvalget
    Introduktion til dagens emne

  • 10:05

    Regnbetingede udledninger – Udledningstilladelser, Vandplaner og PULS-indberetning
    Bo Skovmark, Miljøstyrelsen
    I oplægget vil Bo Skovmark give Miljøstyrelsens syn på overløb og herunder give et overblik over hvilke krav Vandplanerne stiller til overløb, og hvordan udledningstilladelser til overløb gives i dag. PULS-databasen er et vigtigt værktøj til registrering af overløbene i Danmark, og oplægget vil belyse indberetning til PULS, hvordan overløbshændelser defineres, samt med hvilke usikkerheder udledte overløbsmængder opgøres.

    SE PRÆSENTATIONEN
  • 10:40

    Udfordringer med at måle overløbsbelastning
    Michael R. Rasmussen, Institut for Byggeri, By og Miljø, Aalborg Universitet
    Overløb og overløbsbygværker har eksisteret siden vi begyndte at bygge fælles afløbssystemer, men alligevel sker systematisk måling på overløb og overløbsbygværker kun i beskedent omfang.
    Gennem de seneste år er der sket en stor udvikling i sensor-, batteri- og kommunikationsteknologi, som gør, at vi i dag er i stand til at måle og transmittere observationer live fra afløbssystemer, overløb og recipienter i et hidtil uset omfang.
    Men er vi parate til at udnytte teknologien? Er der stadig udfordringer, som skal overkommes, førend vi systematisk kan monitere overløb? Hvordan får vi teknologien udbredt i branchen, så vi får kvalitativ og kvantitativ viden om overløbene fra vores afløbssystemer og deres effekter?

    SE PRÆSENTATIONEN
  • 111:15

    Kaffepause

  • 11:35

    CFD-modellering og 3D-scanning af overløbsbygværker
    Lasse Sørensen, VandCenter Syd
    Kvantificering af aflastede overløbsmængder fra overløbsbygværker er kompliceret. Som oftest har bygværker en kompleks geometri, skumskærme, riste og andet udstyr, som gør, at hydraulikken i anlæggene så godt som aldrig tilfredsstiller de ideelle forudsætninger for de klassiske overløbsformler.
    Lasse Sørensen vil i sit oplæg belyse, hvordan VandCenterSyd har arbejdet konkret med CFD-analyser (Computational Fluid Dynamics) for at få en forbedret forståelse af den hydrauliske funktion af overløbsbygværker, som anvendes i forbindelse med ombygning af bygværket. Lasse vil desuden komme ind på, hvad der kræves for, at CFD-modelleringer er mulige, samt hvordan detaljeret viden om et anlægs geometri kan etableres gennem 3D-scanninger.

    SE PRÆSENTATIONEN
  • 12:00

    Frokost

  • 13:15

    Badevandskvalitet og spildevandsoverløb – hvordan sikres de badenes sundhed?
    Sara Elsborg Starcke, NIRAS
    Det er sundt og sjovt at bade, hvilket mange mennesker benytter sig af året rundt. I Danmark er vi så heldige, at vi har nem adgang til badevand, og at vi samtidig generelt har en rigtig god badevandskvalitet.
    Dog kan selv det bedste badevand blive påvirket af kilder, der midlertidigt kan forårsage forringet badevandskvalitet. Spildevandsoverløb nær stranden kan tilføre høje koncentrationer af virus og bakterier til badevandet, hvor uvidende badegæster udsættes for sygdomsfremkaldende forhold. I dette oplæg belyses udfordringerne ved registrering og risikovurdering af overløb i forhold til badevandskvalitet. Sara Elsborg Starcke giver desuden konkrete eksempler på, hvordan simpel overløbsregistrering kan sikre en tryg og sikker badetur.

    SE PRÆSENTATIONEN
  • 13:40

    Reduktion af fosfor m.m. i overløbsvand ved tilsætning af hjælpestoffer opstrøms overløbsbassin
    Morten Borup, Krüger A/S
    I MUDP projektet ”Datadrevne løsninger til reduktion af miljømæssige effekter fra overløb” vil vi teste, hvor meget renseeffekten af et overløbsbassin kan øges ved at tilsætte hjælpestoffer, der til dagligt anvendes på renseanlæggene opstrøms i afløbssystemet. Hjælpestofferne, der testes, er jernklorid, som bruges til at binde fosfor og en polymer for flokkulering. Morten Borup fortæller i indlægget om principperne bag forsøget, den konkrete case og de foreløbige måleresultater, der skal dokumentere renseeffekten i bassinet før tilsætning af hjælpestoffer..

    SE PRÆSENTATIONEN
  • 14:05

    Kaffepause

  • 14:25

    DANVAs Hvidbog om udledninger af vand fra byer – mulige løsninger i fremtiden
    Luca Vezzaro, Institut for Miljø- og Ressourceteknologi, Danmarks Tekniske Universitet
    DTU har på vegne af DANVA udarbejdet en Hvidbog om udledning af vand fra byer. Hvidbogen indeholder en generel status på, hvordan udledning af vand fra byer håndteres i Danmark i dag samt forventninger til fremtidens håndtering. Oplægget diskuterer dele af rapportens indhold herunder baggrunden, hvordan den er udarbejdet samt ikke mindst med fokus på rapportens indikationer for fremtiden, perspektiver og fremtidige muligheder på dette område.

    SE PRÆSENTATIONEN
  • 14:50

    Afrunding og afsluttende bemærkninger
    Jesper Ellerbæk Nielsen

  • 15:00

    Tak for denne gang og kom godt hjem

Torsdag den 3. november 2022
9:30-15:30
Hotel Nyborg Strand
Østerøvej 2, 5800 Nyborg