11.05.2017
Er modellerne for tynde?

tynde-modeller-vandmiljoe

Kom og hør hvordan vi får de hydrauliske modeller til at regne rigtigt, og hvilken der er bedst til formålet. Vi vil tage en tur på catwalken og se hvilke metoder og modeller, der benyttes, og hvordan de benyttes.

 

Vi vil på denne temadag sætte fokus på om vi bruger modellerne rigtigt. Bruger vi de rigtige modeller til formålet. Presser vi modellerne til at beregne noget, som ikke var tiltænkt, og hvor er faldgrupperne i det? Er vi kritiske nok når vi opsætter og beregner med modellerne, for hvad værktøjerne kan, og hvad vi selv kan? Kunne der være andre metoder/værktøjer som kan hjælpe os bedre end de gængse?

Og hvordan er det med de detaljer. Er det vigtigt at få detaljerne ind i modellerne, for at vi kan sige noget præcist om virkeligheden. Hvor præcise skal vi overhovedet være? Ligger djævlen i detaljen? Og hvis vi har fundet ud af noget vha. detaljerede beregninger, hvordan får vi det omsat til en overordnet stabil model igen?

Kort sagt vil det blive en temadag, hvor vi nørder igennem med detaljerne. Vi vil høre om metoder og værktøjer, om betydningen af at være kritisk og hydraulisk bevidst om hvad vi laver.

Dette møde kræver et vist kendskab til hydrauliske modeller, da målet er at vi dykker i dybden.

Dagens program

  • 09:30

    Kaffe/te og rundstykker

  • 10:00

    Velkomst og indledning
    Agnethe N. Pedersen, EVA-udvalget
    Introduktion til dagens emne

  • 10:10

    Kontrol af energitab i forbindelse med tunnelledning på Østerbro, København
    Elham Ramin, SWECO
    Københavns Kommune har besluttet at sikre byen mod skybrud. Det er målet, at der ikke må stå mere end 10 cm vand op af facaderne på ejendommene ved en 100 års regn om 100 år. Det stiller skrappe krav til de hydrauliske beregninger af de anlæg, der skal sikre byen. På indre Østerbro bliver rygraden i skybrudssikringen en stor tunnel under Strandboulevarden og Gl. Kalkbrænderi Vej, der leder vandet mod havnen ved ekstreme regn. For at sikre, at anlægget er hydraulisk bygbart – altså at de modellerede energitab svarer til de reelle energitab – er der gennemført omfattende kontrolberegninger/verifikation af MU-modellen.

    SE PRÆSENTATIONEN
  • 10:35

    Brug af CFD-beregninger ved overløb.
    Henrik Sønderup og Christian Matthes Nørgaard, Rambøll
    Oplægget vil komme ind på hvornår man bør lave CFD beregninger, når de almindelige overløbskanter ikke kan anvendes i Mike Urban modellen udfra to konkrete eksempler. Hvad kan CFD beregninger bruges til som Mike Urban ikke kan?

    SE PRÆSENTATIONEN
  • 11:00

    Kort pause

  • 11:15

    Få hydraulikken i MikeUrban mere præcis
    Merete Knudsen, Krüger
    I dette indlæg vil komme godt rundt om stabilitet af modeller, realistiske brøndtab, ruheder, beskrivelse af vandbremser, tromlesier m.m. i Mike Urban. Hvordan får man et kompleks bygværk til at passe ind i modelverdenen uden at gå på kompromis med hydraulikken udfra mange års erfaring indenfor området.

    SE PRÆSENTATIONEN
  • 11:40

    De frie overfladers forbandelse – analyse af avancerede hydrauliske strukturer
    Michael Rasmussen, AAU
    Udfordringerne ved analyse af avancerede hydrauliske bygværker - teoretisk, modelleringsmæssigt og målemæssigt.

    SE PRÆSENTATIONEN
  • 12:15

    Frokost
  • 13:15

    Hvordan kan man håndtere usikkerhederne i forhold til at dimensionere investeringstunge tunnelløsninger
    Toke Sloth Madsen, HOFOR, Jan Høybye og Birgit Paludan
    I forbindelse med planlægning og dimensionering af tunnelsystemerne i Storkøbenhavn foretages en analyse af usikkerheder på designregn, afstrømning samt tunnelstrækningernes forventede kapacitet. Formålet er at dimensionere med et kendt sikkerhedsniveau og dokumentere pålideligheden/sikkerheden af de planlagte løsninger.
    Arbejdet er baseret på anbefalingerne i SVK skrift 27.

    SE PRÆSENTATIONEN
  • 13:40

    Hydrologisk modellering til forbedret modellering i våde perioder
    Kjartan Ravn, Vejle Spildevand
    De våde vinterperioder i 2014 og 2015 har sat fokus på behovet for at tilføje hydrologisk afstrømning til afløbsmodellerne. Hvilken fejl risikerer vi at begå vi hvis vi ikke har hydrologisk afstrømning med? Hvordan kan modellen konkret udbygges? Fordele og ulemper ved at anvende MIKE SHE, MIKE URBAN RDII (NAM) model og/eller diverse måledata.

    SE PRÆSENTATIONEN
  • 14:05

    Kaffepause

  • 14:25

    Mike Flood vs. Scalgo – styrker og svagheder i programmerne.
    Justine Henonin, Vandcenter Syd
    Mike Flood og Scalgo kan i nogle sammenhænge overlappe, men hvor har de hver deres styrker og hver deres svagheder. I hvilke situationer kan man benytte hvilke værktøjer – og hvad bliver resultatet.

    SE PRÆSENTATIONEN
  • 14:50

    Oversvømmelsessimulering vs. detaljegrad i 1D modeller
    Roland Löve, DTU
    Opløsningen af hydrauliske modeller bliver ofte valgt efter praktiske hensyn. Vi har udviklet en algoritme til automatisk simplificering af 1D modeller og testet i et 45km2 opland i Melbourne, Australien hvordan forskellige simplificeringsgrader påvirker 1D-2D beregningsresultater på lokalt og oplandsniveau.

    SE PRÆSENTATIONEN
  • 15:15

    Gode ideer til fejlfinding og kvalitetssikring
    Agnethe N. Pedersen, EVA-udvalget
    Kom med dit bud på, hvad vi ofte kan overse i modelværktøjerne.

  • 15:25

    Afrunding og afsluttende bemærkninger

  • 15:30

    Tak for denne gang og kom godt hjem

Torsdag den 11. maj 2017
9:30-15:30
Hotel Nyborg Strand
Østerøvej 2, 5800 Nyborg