05.10.2023
Pumper – Teknik og løsninger

Pumper_786_600

Det skal handle om pumpestationer. Både de helt grundlæggende principper, som gør sig gældende for selv den mindste pumpestation, men også de mere specielle udfordringer der følger med at lave kæmpemæssige skybrudspumpestationer. Og alt muligt derimellem.

 

Pumper. De kræver plads, drift og strøm og de er nok sjældent førstevalget, når det handler om at lave løsninger i vores kloaksystem. Alligevel har vi 1000-vis af dem stående rundt omkring i landet. Og det har vi fordi pumper dur, hvor alle andre løsninger svigter og stadig er et af de eneste værktøjer i kassen, når koteforholdene bare ikke er på vores side.

På denne temadag skal vi dykke ned i de grundlæggende principper og standarder for pumper. Men også snakke om nogle af de pumpestationer der er lidt ud over det sædvanlige og skubber til grænserne for hvad vi kan og plejer.

Dagens program

  • 09:30

    Kaffe/te og rundstykker

  • 10:00

    Velkomst og indledning
    Julie Evald, EVA udvalget
    Introduktion til dagens emne

  • 10:10

    Grundlæggende principper ved pumpesystemer
    Torben Larsen, Aalborg Universitet
    Med vægt på de ingeniørtekniske aspekter man står over for når pumpesystemer planlægges indenfor spildevands- og regnafledningsområdet, vil Torben Larsen gennemgå de grundlæggende principper ved pumpesystemer, trykstød og energieffektivisering.

    SE PRÆSENTATIONEN
  • 10:40

    Introduktion til Vejdirektoratets nye håndbog om pumpestationer
    Hannah Boline Jakobsen, Rambøll
    Introduktion til Vejdirektoratets nye håndbog om pumpestationer og oplæg til debat omkring gængse tommelfingerregler og anvendte standarder i pumpedimensionering.

    SE PRÆSENTATIONEN
  • 11:00

    Kaffepause

  • 11:20

    Når den skjulte pumpestation skal være synlig
    Ole René Rasmussen fra Vand og Affald – Svendborg, Sten Kisum Nielsen fra EnviDan og Krisitan Vasegaard Pedersen fra Arkil
    Under jorden på Svendborg Havn ligger Svendborgs hovedpumpestation, der sikrer at regn- og spildevand fra store dele af kommunen ledes sikkert mod renseanlægget.

    Pumpestationen er dog utidssvarende og renoveringsmoden, og derfor skal der etableres en ny pumpestation på havnen. Men denne gang skal den ikke gemmes væk, tværtimod kommer den til at være en synlig del af havneområdet omkring Nordre Havnegade.

    Samtidig giver den nye pumpestation mulighed for at udvinde varmen fra spildevandet og genbruge det i fjernvarmeledningsnettet.

    Ole René Rasmussen fra Vand og Affald – Svendborg, Sten Kisum Nielsen fra EnviDan og Krisitan Vasegaard Pedersen fra Arkil vil fortælle mere omkring de spændende problemstillinger man står overfor når man skal anlægge en pumpestation der både, hvad angår design, funktion og placering, skal være en aktiv og integreret del af bybilledet.

    SE PRÆSENTATIONEN
  • 11:50

    Frokost

  • 12:50

    Kæmpe pumpestationer – Kæmpe udfordringer
    Niels Eriksen, HOFOR
    HOFOR skal i de kommende år anlægge en række skybrudstunneler i Københavns undergrund, som skal beskytte hovedstaden imod oversvømmelser. Kalvebod Brygge skybrudstunnel skal ende ud i en kæmpe udløbspumpestation, som får en kapacitet på mere end 20 m3/sek.

    Designet af pumpestationen kan grundet dybde, plads og økonomiske hensyn ikke følge normale . Der er derfor udført komplicerede CFD beregninger af flow samt fysiske eftervisninger ved modelforsøg i en 2,5 m høj, specialdesignet skala model.

    Niels Eriksen vil fortælle mere om dette og de mange andre udfordringer man støder på, når man skal etablere en kæmpemæssig pumpestation i et tætbebygget område

    SE PRÆSENTATIONEN
  • 13:20

    Kløvermarken Pumpestation – Danmarks største spildevandspumpestation – Præsentation og site visit
    Johnny Pedersen og Michel Johansson, HOFOR
    Kløvermarken pumpestation er Danmarks største spildevandspumpestation. Den oprindelige Kløvermarken pumpestation var fra 1901, og da pumpestationen ikke kunne tages ud af drift, ville en renovering være meget krævende. Da pumpestationen var utidssvarende, blev det derfor besluttet at bygge en ny ved siden af, som kunne tage over.

    Den nye pumpestation er designet til klimaforandringer og er sikret mod oversvømmelser på terræn, herunder stormflod. Designet tager også miljømæssige hensyn med blandt andet grønne tage og lokale grønne bassiner til opsamling af vand fra tage og pladser.

    Johnny Pedersen og Michel Johansson vil fortælle mere omkring den topmoderne pumpestation og omkring hvordan man liiiige håndterede spildevand fra en lille hal million mennesker, da man skiftede fra den gamle til den nye pumpestation.

    Der vil være god mulighed for at få syn for sagen, når vi efterfølgende skal ud og bese pumpestationen, der ligger i gåafstand fra konferencecenteret.

  • 16:00

    Tak for denne gang og kom godt hjem

Torsdag den 5. oktober 2023
9:30-16:00
Radisson Blu Scandinavia Hotel
Amager Boul. 70; 2300 KBH S